Въвеждане на мярката 60/40 от месец октомври за сектор "Растениевъдство" са поискали представители на бранша на срещата с премиера и ресорния министрър. Борисов е заявил, че това е възможно да се направи, сподели пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).

Обратно начисляване на ДДС ще се обсъжда през есента

Желанието на браншовиците е мярката 60/40 да важи и за земеделците, без обаче да се прилагат настоящите изисквания за спиране на производството. Целта на преговарящите е поне за постоянно ангажираните работници да бъде осигурена такава подкрепа.

Специално за плодове и зеленчуци съотношението по мярката трябва да бъде 80/20, защото през зимния период, независимо че хората работят, ние нямаме приходи, уточни Милтенова.

Мариана Милтенова: „Ако трябва да бъдем точни, нашето желание е, мярката да продължава да важи и след тази година, защото проблемът с работната ръка е изкючително тежък при нас. Имаме информация от наши членове производители, че пристигат автобуси, които товарят работниците за Италия и им плащат по 8 евро на час. Колко конкурентни сме ние с нашите възможности за плащане?!"

Проблемът с работната ръка в родното земеделие беше налице и преди кризата с COVID-19, но по думите на Милтенова сега той е по-актуален от всякога, защото трудностите в другите европейски страни също са се задълбочили и гладът за работници е голям.

"Реколтата там трябва да бъде прибрана, а те имаха сериозни ограничения и липса на работници. Сега са си съставили организация и ни дърпат работната ръка. Положението е страшно, направо е ад. Нашите работници напускат и заминават", сподели представителят на сектора.

Ако не ни се помогне за субсидиране на труда, ние няма как да оцелеем, особено нашият сектор, който е свързан с много ръчен труд, обясни Маряна Милтенова.

По думите ѝ на срещата браншовиците са получили уверение, че когато приключи одобрението на Европейската комисия за продължаване на мярката 60/40, от първи октомври ще се обсъдят условията за прилагането ѝ и за сектор „Растениевъдство“.