Устойчивото производство на храни ще бъде неразделна част от сектора. С помощта на технологиите то ще допринесе за намаляване на негативното въздействие върху околната среда. Учени от университета в Станфорд очертаха кои точно технологии ще направят хранителните системи по-устойчиви и продуктивни, съобщава Ypaithros.
Производителността на аграрния труд със символичен ръст през 2024 г.
Ключово място в селскостопанския сектор ще има събирането на данни от технологиите за интелигентно и цифрово земеделие, които комбинират дистанционно наблюдение и запис на данни на място от телеметрични станции и сензори на полето. То ще изведе практиките на полето до ново ниво. Оттам ще се намалят производствените разходи и въздействието върху околната среда.
Друга важна технология е автоматизацията.
Автоматизираните системи за напояване могат да събират данни за типа на почвата, водните нива и качеството на хранителните вещества в почвата. С Интернет на нещата автоматизираните машини могат да бъдат свързани с аналитични инструменти за постигане на точност и ефективност.
Третата категория технологии позволява на фермера по-лесно да управлява операциите в стопанството си, които не са свързани с полето, а с неговите административни задачи - регистриране на печалби, разходи и т.н.
Създаването на дигитални пазари, които позволяват продажбата на селскостопански и хранителни продукти по интернет, е в категорията на технологиите, които могат да помогнат на фермерите да увеличат максимално своите печалби. Цифровите пазари могат да опростят предлагането и търсенето, свързвайки производителите с потребителите чрез създаване на прозрачност и проследимост.
На пето място учените от Станфорд поставят технологиите в хранително-вкусовата сфера. Тук се вземат предвид фактори като увеличаване на срока на годност на продуктите, подобряване на техния състав и т.н.
Шестата технология за устойчивост е тази на изкуствения интелект, който може да помогне да се вземат оптимални решения за всяка ферма, базирани на системи, които анализират нуждите на културите.
Вижте още:
Дамите в селското стопанство: Валентина Милкова
Отворен е приемът за групи и организации на производители
Селското стопанство с продукция за 9 440.6 млн. лева през 2024 г.
0 КОМЕНТАРА