Няколко предизвикателства бяха очертани по време на Световния конгрес на биостимулаторите в Маями (САЩ). Те трябва да бъдат преодолени, за да може темповете на приемане на употребата им от фермерите да продължи да нараства, съобщава италианският сайт Agronotizie.  

Черната златка – има решение!

В момента биостимулаторите представляват една от най-обещаващите иновации в селскостопанския сектор. Тези продукти, в чийто състав влизат естествени вещества или микроорганизми, имат за цел да подобрят растежа на растенията, да увеличат устойчивостта им на абиотичен стрес (като суша и соленост) и да оптимизират усвояването на хранителни вещества.

За разлика от традиционните торове, биостимулаторите не осигуряват директно хранителни елементи, но действат върху физиологичните процеси на растенията, насърчавайки по-балансиран и продуктивен растеж.

На конгреса в Маями присъстваха над хиляда участници, включително компании, университети, асоциации на фермери, политици и инвеститори, представлявайки уникален форум за дискусии за очертаване на бъдещето на индустрията на биостимулаторите От проведените дебати се очертаха 6 предизвикателства по пътя на развитието на сектора.

Първото от тях е от икономическо естество. Биостимулаторите ще бъдат приети от фермерите само ако са в състояние да им гарантират задоволителна икономическа възвращаемост. Цената на продукта и действителното увеличение на производителността са централни елементи при вземането на решение. 

Второ, трудно е да се определи точно количествено въздействието на биостимулаторите. Производителността на една култура се влияе от множество фактори, като качеството на почвата и климатичните тенденции, което може да направи анализа на преките ползи сложен. В оранжерията, където условията на околната среда са по-контролирани, за фермерите е по-лесно да усетят ефекта от биостимулаторите от първа ръка, докато на открито ползите са по-малко осезаеми.

Третото предизвикателство е фактът, че ефективността на биостимулаторите до голяма степен зависи от методите на приложение. Дигиталните инструменти, като системите за подпомагане на вземането на решения (DSS), вероятно ще станат все по-важни за оптимизиране на тяхното използване, позволявайки на фермерите да идентифицират най-подходящите времена и методи за прилагане. Освен това нововъзникващите технологии като дронове имат потенциала да революционизират индустрията, като предлагат възможност за равномерно разпространение на продукти на големи площи. Въпреки това е необходимо да се разработят специфични формулировки за въздушно приложение, както и да се обучат специализирани оператори.

Четвотото предизвикателство изисква биостимулаторите да отговорят на очакванията на онези, които вярват, че те са инструмент за управление на изменението на климата. 

Друго предизвикателство пред развитието на сектора е да се разбере как точно биостимулантите действат на молекулярно и физиологично ниво в растенията. Въпреки че много изследвания са показали положителните ефекти, механизмите, които стоят в основата на тези резултати, все още не са напълно ясни.

Последното предизвикателство се изразява в отсъствието на познания за биостимулаторите сред фермерите и операторите в сектора. Много компании не знаят какво представляват те, как действат или какви ползи могат да осигурят. Без това знание фермерите може да не са склонни да инвестират в продукти, възприемани като експериментални или ненадеждни.



Вижте още:

От семето до кулинарния шедьовър - силата на качествения сорт и правилното хранене

Кампания 2024: Бюджетът за екосхемите е над 203 млн. евро

Едногодишни малини в контейнери дават плод до 45 дни