С допълнителни 6 млн. лв. ще бъде подпомогнат лозаро-винарският сектор по извънредната помощ, определена от Европейската комисия за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след войната в Украйна. Това обяви заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Георги Тодоров и представители на сектора, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.  

България ще постави пред ЕС въпроса с квотите на плодове от трети страни

Стефан Бурджев посочи, че проектът на наредбата, която урежда условията за подпомагане, е на обществено обсъждане до 7 юли, а помощта трябва да бъде изплатена до 30 септември.

Той уточни, че до момента на производителите на винено грозде са изплатени 4 млн. лв. по Ковид помощта. Предстои сектор „Земеделие“ да бъде подпомогнат с допълнителни средства във връзка с кризата в Украйна 

Лозарите, от своя страна, изтъкнаха проблема, че цената на гроздето пада, а всички суровини и материали, необходими за отглеждането и поддържането на лозовите насаждения, поскъпват постоянно.

Аграрният заместник-министър припомни, че по кризисната мярка, която Европейската комисия определи за подпомагане на земеделския сектор, за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро, която ще бъде увеличена с национални средства до 62 млн. лв.