Разораването на противопожарни ивици е задължително за всички житни посеви с изключение на масиви с площ по-малка от 100 дка, неграничещи с гори или други посеви.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

При жътва на блокове с размери над 100 дка трябва да се осигури трактор с прикачен плуг с минимална ширина на захвата от 1 метър. С тези и други задължителни указания отново излиза Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Тервел. Поводът е както започването на жътвената кампания, така и възникналия през почивните дни пожар в пшеничен посев, в резултат на който са унищожени 640 дка пшеница в тервелското село Кладенци. Високите температури над 30 градуса и горещият вятър благоприятстват бързото възникване и разпространение на пожарите, припомнят огнеборците. 

Всяко земеделско стопанство трябва да парцелира полетата на площи за еднодневна работа. Противопожарните ивици трябва да са широки не по-малко от 6 метра, като на тях трябва растенията да са ожънати, сламата да е отстранена и теренът изоран. Житните парцели трябва не само да бъдат раздробени на по-малки, но те трябва да бъдат отделени от горски насаждения, сметища, пчелини, както и от автомобилните пътища. Посевите трябва да бъдат разделени с ивици от газоразпределителни станции, петролопроводи, съоръжения на въздушни електропроводи, крайпътни бензиностанции, припомнят още пожарникарите. 

От 11 до 18 юли земеделската техника в община Тервел, собственост на фирми, кооперации и частни стопани ще бъде проверена доколко е изправна и в готовност за безопасно прибиране на реколтата. Графикът за отделните населени места е поместен на страницата на общинската администрация. Именно късо съединение в зърнокомбайн става причина за избухването на пожар в житна нива край Шабла през почивните дни. Огнеборците са успели да спасят нита от 650 дка, но са изгорели 60 дка с пшеница. 

В съседната Силистренска област ситуацията също се усложнява заради зачестили инциденти. Последните данни на полицията показват, че пожарникарите са гасили 12 пожара и са успели да спасят общо 680 дка ниви, пчелин и складиран фураж.