Близо 6 000 декара е засятата площ с шафран тази година в страната. Това разказа за Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров. По думите му хората все повече се интересуват от производството на шафрана и само миналата година новите насаждения са били 850 декара. 
 
„В момента започва брането и още не може да се говори за това каква ще е реколтата“, обясни Тахиров, но допълни, че качеството на добивите зависи единствено и само от производителя. 
 
Неговите клиенти вече били започнали да звънят за прогнози, но той отказва да дават такива. 
 
Иначе инвестицията за засаждането на близо декар и половина с минзухара, от който се добива най-скъпата подправка в света, е за около 6 000 лева, а очакваният доход е 15 000 лева годишно.
 
Цената на международните пазари е между 10 000 и 20 000 долара за килограм от подправката, която се получава от близалцата на шафрановия минзухар. Един килограм може да се добие от 2 – 3 декара.
 
 
 
Преди два дни в  Кърджалийско бе направено първото засаждане на шафранови луковици с машина. Общо бяха засадени 40 декара, разказа Тахиров. 
 
Машината е предоставена от холандски партньори на сдружението.Тя представлява самоход, който обработва на ден по 20 дка. Вече е тествана в Пловдивско, Първомайско,Силистренско. Работи в страната от две седмици.
 
През следващата година от асоциацията ще предлагат пакетно обслужване на своите членове включващо оран и садене.
 
„Луковиците, които засадихме са малки и няма да дадат реколта тази година“,обясни Тахиров и допълни, че посадъчният материал е дошъл у нас от Холандия.