Вследствие на дъждовете и снеговете от последните дни 55 язовира в страната преливат. “Цялата страна е много сериозно наводнена. Контролирано изпускане има в Цанков камък, Дяково, община Дупница, в голямата каскада Арда, в язовир Кърджали, в Ивайловград Студен кладенец. Там, където обемите са големи, естествено е да се изпускат количества такива, които да не дадат възможност реките да получат една приливна вълна”, обясни председателят Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски пред БНТ.

Вижте как може да получите обезщетение при наводнение

Председателят на агенцията не може да коментира дали твърде не навреме е започнало изпускането на язовирите. Според него, това е работа на МОСВ.
“В страната вследствие на тези валежи, в Ахтопол е 175 литра на кв. метър, в Бургас е 145 литра, в Райково - 121 литра, в Кърджали - 110. За тези пет дни, от които имаме сериозна валежна обстановка, ние надхвърлихме две двумесечни, тримесечни норми на валежи в цялата страна”, каза Горновски.

В страната има сигнали и за наводнени стопанства, като от аграрното министерство съобщиха вчера, че след издаден протокол от обследването на щетите, могат да получат обезщетение за тях, като поясняват следното:

При настъпило неблагоприятно климатично събитие, в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, засети със земеделски култури. 

Ферми и земеделски земи са под вода

Заради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири.

Този щаб работи в цялата страна с регионалните дирекции на агенцията и следи съвместно с другите служби състоянието на язовирите.

Придошлите води на няколко реки в ямболско наводниха дворове и приземни етажи в общините Стралджа и Болярово. Нивото на река Тунджа, при Ямбол и Елхово, продължава да се покачва, информира БНР. 

Местните власти съобщават за залети земеделски земи, в близост до селата Атолово, Лозенец и Воденичане. На територията на община Елхово придошлата река Черноземска е заляла пътя към град Елхово, пропаднал е и малък участък от платното. С повече от метър се е вдигнало нивото на река Тунджа в района на Ямбол и Елхово за денонощие, но засега няма опасност от преливане.