Още един случай на диво прасе, заразено с Африканска чума по свинете (АЧС), установиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животното е засечено в област Бургас, на територията на Държавно ловно стопанство - Граматиково.

Чумата е поразила 1 389 диви прасета от началото на 2020 г.

С този заразен екземпляр общият брой на дивите прасета, при които е установено заболяването от началото на месеца, стават 54. Въпреки засилените мерки за контрол на инфекцията, тя продължава да поразява животни в цялата страна.

Заради проблема с чумата се бавят и плащанията за хуманно отношение към свинете, обясни министърът на земеделието Десислава Танева в писмен отговор на депутатски въпрос. Заради действията за овладяване на болестта са се наложили изменения в националното законодателство. Въведени са нови, по-строги изисквания към фермите, а стопаните имат време до края на 2020 г., за да ги изпълнят.

Поради същата причина са въведени промени в указанията за прилагане на схемата за държавна помощ за хуманно отношение към свинете, като предстои те да бъдат утвърдени от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).