За 15 години фермите в Европейския съюз са намалели с 5,3 млн. броя, което означава спад от 37%, информира Евростат. Отчетният период е между 2005 и 2020 г., когато в Общността земеделските стопанства са били около 9,1 млн. броя.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Фермите са класифицирани според дейностите, които преобладават в приходите на стопанството. Почти 58% от всички стопанства през 2020 г. са категоризирани като специализирани ферми в земеделието - малко над една трета (34%) са специализирани в полски култури, около една пета (22%) в трайни култури и малък дял (2%) в градинарството. 

Малко повече 22% от стопанствата в ЕС са специализирани животновъдни ферми, като млекопроизводството е най-често срещаният тип.

През 2020 г. 19% от всички ферми в ЕС са били смесени стопанства, което означава, че са имали множество култури и/или добитък без нито една дейност да осигурява поне две трети от стандартната продукция.


Някои стопанства не могат да бъдат класифицирани, защото са за препитание или произвеждат стоки, за които не може да се изчисли стандартна продукция.
Половината от използваната селскостопанска площ в ЕС се намира в специализирани земеделски стопанства, като около една трета (33%) е в специализирани животновъдни ферми, а останалата част в смесени ферми (15%). 

Най- високи дялове на специализираните ферми за земеделски култури има предимно в източноевропейските страни, като България (73%), Унгария (72%) и Румъния (67%), както и в средиземноморски страни като Гърция (74%) ), Малта (63%) и Хърватия (61%). Това често отразява благоприятните условия за отглеждане на определени видове зърнени култури, плодове и/или маслини. 


Специализираните животновъдни ферми са по-разпространени в няколко страни в Северозападна Европа, като Люксембург (82% от всички ферми), Ирландия (79%) и Холандия (58%).