Около 500 фермери от цялата страна излизат на поредния национален протест днес в 12 часа пред Министерството на земеделието и храните. Това съобщи за Fermer.BG председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. Фермерите искат да разберат какво точно прави МЗХ за изпълнението на 16-те точки от декларацията, която те депозираха в МЗХ, Парламента и при Министър-председателя на 21 януари тази година.

Цаконски зави, че животновъдите няма да искат оставки, а сред най-важните искания от декларацията посочи ускоряването на работата по адаптиране на идентификационната система към Разплащателната агенция. Това ще позволи на стопаните до средата на 2009 г. да получават европейски помощи на глава животно.
Ако това искане бъде изпълнено, за глава едър рогат добитък над 6 месеца стопаните искат да получават по 300 лв. еднократна помощ на година; за дребен рогат добитък – 50 лв., а за глава едър рогат добитък по маслодайно направление – 200 лв.

Фермерите настояват и за субсидиране на произведеното и продадено качествено сурово мляко от месец януари 2009 г. Според тях субсидията не трябва да бъде по-малка от 200 лв. за тон краве и 250 лв. за овче и биволско сурово мляко.
 
Андриан Цаконски категорично заяви, че фермерите не се отказват от нито едно от исканията си и са готови да протестират докато реално не се види, че МЗХ работи в полза на животновъдите.

На 14 април в Стара Загора ще се проведе общо събрание на Националната асоциация на млекопроизводителите, съобщи още Цаконски.