Със силна конкуренция започна 21-ото издание на  Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство  „Винария 2015“.  50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза „Златен ритон“, известен като „Винения Оскар", златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, където се провеждат дегустациите.

 

Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс. 

 

Журито ще опита над 250 проби  в три категории – бели, розе и червени, в които има  по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също  са със солиден  опит от участието си в комисии на международни конкурси.

 

В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015”, която  стартира на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.

 

За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна  система, поясниха от НЛВК. Голямата награда „Златен ритон“ се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.

 

„2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични  условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри  вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова.

 

 Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“. От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“.

 

 Българската винена индустрия отново има продукти, с които да се похвали, а „Винария“ ще ги покаже по нов и много атрактивен начин, изтъкна на пресконференцията д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно с НЛВК.

 

 На него за първи път се прави Град на виното, където близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи  и пъстра главна улица.Има  зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите  могат да купят изискани вина на заводски цени. Всеки ден посетителите ще се забавляват с културна програма.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!