Около 50% от фермерите в Смолянско не са получили субсидии за 2008 г. заради наложени санкции, а средно за страната санкционираните са приблизително 10 на сто. Това съобщи вчера Здравко Димитров, ръководител на Областната разплащателна агенция, предаде БТА.

Според фермерите санкциите са заради разминаване с критериите за пасища и ливади, които са несъотносими към планинските райони.

Необходима е промяна в критериите за райони с особен статут, каквито са планинските, посочи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Протестиращи земеделски производители и животновъди от региона внесоха искане в Областната разплащателна агенция в Смолян да се формулират нови критерии за планински и полупланински пасища при изискванията за директните плащания за земеделските производители.

Фермерите изразиха критика и от техническите инспекторати, които по думите им не познават спецификата на планината и извършват замерванията съгласно критериите от полетата. Беше изразено недоволство и от ортофото снимките на района, които са с лошо качество и не отразяват в действителност състоянието на земите и земеделските блокове.

Животновъдите се обявиха и срещу ниските изкупни цени на млякото и картофите, както и срещу набезите на диви животни по земеделската продукция, като заплашиха, че ако не се вземат мерки срещу дивите прасета ще протестират и пред РИОСВ – Смолян и Българския ловно-рибарски съюз.

Фермерите се интересуваха и от това, кой е откраднал парите им за субсидии и въобще има ли такива в банковите сметки на ДФ "Земеделие”. Те се обявиха и против изискването за изсичане на растителност от ливади и пасища, каквито са изискванията за получаване на субсидии, тъй като така ще се ликвидира и овощарството, което и без това е трудно за развитие в планината.

За проблемите на животновъдите и директните плащания четете още:

Фермери искат решение на проблема с бюрокрацията и кредитите в агросектора