На пазара може да откриете дронове за селскостопанския сектор практически с всякакви размери и ценови диапазон.

Какви проблеми възникват при пръскане с дронове

В редица страни активно се организират специализирани курсове за фермери, за да могат те да боравят успешно с новите технологични продукти.

Това се прави с една цел – да се оптимизира съвременното земеделие и да се решат част от проблемите в сектора, сред които е и липсата на достатъчно работна ръка, пише grainews.ca.

Няколко ползи от дроновете в животновъдната ферма, които трябва да знаете:

1/ Търсене на добитъка на пасището
Пуснете дрон с камера и той ще преодолее всякакви прегради, докато вие комфортно наблюдавате изображенията, които апаратът ви изпраща в реално време.

Когато камерата открие добитъка, може да фиксирате GPS координатите и да се доберете до съответното място с удобен транспорт, като вече знаете какво разстояние трябва да изминете.

2/ Преместване на добитъка
Ако искате да преместите животните, може да пуснете дрона да лети по-ниско. Когато добитъкът усети низходящия поток от перките на дрона, той ще започне да се движи в желаната посока.

3/ Проверка на животните
Използвайте камерата на безпилотния апарат, за да получите изображение на маркерите на ушите и да идентифицирате конкретните животни. Така лесно може да наблюдавате пашата, да разберете дали има ранени, или болни крави в стадото.

4/ Проверка на здравето
Камерите, снабдени с термовизьори, могат да измерват температурата на тялото на едрия рогат добитък. Така ще следите здравословното състояние на животните. В съчетание със системата за електронни маркери на ушите може да определите няколко показателя.

В момента се разработват софтуери, които позволяват на дроновете, снабдени с камера, да кръжат и да сканират стадото, за да измерват телесната маса. Целта е да се проследява ежедневното развитие на всяко отделно животно.

5/ Проверяване на пасището
Използвайте камерата на дрона, за да проверявате системите за напояване, огражденията и вратите.

Разбира се, безпилотните апарати са полезни и в растениевъдството. Списъкът от приложения е голям – мониторинг на реколтата, оценка на почвата, защита на културите, управление на стопанството и други.