В обществото се носят различни мнения за негативните последици от мащабното отглеждане на слънчоглед. Докато фермерите следят показателите за добиви и качество, други попадат в капана на митове и легенди.

Сушата „изяде” пашата на пчелите в Добруджа!

Учени от държавния аграрен университет в Одеса решиха да опровергаят неверните твърдения за слънчогледа, пише agro-center.com.ua.

Мит 1. След слънчоглед нищо не бива да се сее. Трябва да се направи пауза през сезона. Учените са убедени, че това твърдение е мит. Като доказателство те привеждат данни, че 60% от зимния ечемик се сее след слънчоглед. Така добивите от тази култура се увеличават 1,6 пъти и често превишават нивото, което показват при друг предшественик.

Мит 2. Слънчогледът изтощава почвата и намалява плодородието й. Опирайки се на многогодишни наблюдения и задълбочен анализ на научната литература, учените се съмняват в достоверността на тази теза.

Мит 3. Повече слънчоглед – повече болести. Популярно е твърдението, че увеличаването на площите със слънчоглед води до безконтролно разпространение на болести по културите. Практиката опровергава тази представа.

Мит 4. Слънчогледът няма преимущества над зърнените култури. Популярно твърдение е, че по икономически показатели слънчогледът отстъпва пред зърнените култури. Учените го опровергават. Икономическите показатели на слънчогледа преобладават над зимната пшеница, показва техният опит.

Мит 5. Остатъците от слънчоглед извличат от почвата азот за своята минерализация. Това е наполовина мит, отбелязват специалистите. Действително след прибирането на слънчогледа част от стеблото му остава на полето. По-трудно става последващото обработване на почвата. Тук обаче може да се повдигне антитеза за възможността за специално раздробяване на стеблата. Такива механизми вече има и са се доказали в практиката.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Специалисти: Захлаждането е сериозен стрес за част от земеделските култури

ДФЗ: Специален имейл за сигнали за пожари и запалени стърнища

Сеитбата в Добричко: Царевицата е повече, рапицата е намаляла