Петгодишна масова ваксинационна програма е необходима за изкореняването на синия език в Европа, това предлага Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ), съобщава agriland.ie.

Предлагат доказване на минимум 20% чистопородни разплодни животни

Тя трябва да бъде съчетана с подобряване на непрекъснатата система за наблюдение, за да се осигури ефикасно изкореняване на заболяването.

По искане на Европейската комисия експертите от ЕОБХ са преразгледали контролните мерки за син език и възможностите за безопасно търгуване с живота от заразени към свободни зони.



Те са обновили своите конкретни препоръки по отношение на епидемологичните характеристики на заболяването, и в частност за модела на разпространение.

Експертите вярват, че поне 5 последователни години ваксинация, с покритие на 95% от възприемчивите говеда и овце, ще бъдат необходими, за да бъде изкоренено заболяването.

Тези кампании за масова ваксинация трябва да бъдат последвани от система за наблюдение, способна да регистрира ниските нива на разпространение на вируса – по-ниски от 1% от животните в наблюдаваната зона, допълват експертите.

Синият език е вирусно заболяване, което засяга преживните животни. Заболяването не е заразно. Причинител са вектори мокреци от род Culicoides, които са най-разпространени в страните с влажен климат.

В противен случай съществува вероятност заболяването да се прояви година след края на ваксинационната програма.

Системите за наблюдение е препоръчително да бъдат разработени според конкретния случай, взимайки предвид аспекти като географско положение и епидемиологична фаза на заболяването, сочат от ЕОБХ.

Имунизация и разпространение

Експертите подчертават, че новородените животни получават антитела от своите майки, което им осигурява защита за около 3 месеца.



Тези антитела може да взаимодействат с ваксинацията, превръщайки я в неефикасна по време на този период, предупреждават от ЕОБХ.

Те уточняват, че в повечето случаи имунитет е налице от 21-ия ден след втората доза от базовата ваксинационна система.

На по-студените места, например северните части на Европа, кокреците са неактивни в продължение на около 3 месеца през зимата. През този период заразяването е прекъснато, казват от ЕОБХ.



Има мокреци, които разпространяват болестта целогодишно, особено тези, които виреят в Средиземноморския басейн.

Предстои до края на юни 2017 г. Европейският орган за безопасност на храните да класифицира различните типове син език, съобразявайки се с характеристиките им. Надеждата е, че по този начин ще може да се формулират специфични мерки за защита и контрол.