Изкупуването на сурово краве мляко у нас се увеличава, като през септември тази година количествата са с 4,8% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Доклад на ЕС: АЧС продължава да влияе на световния пазар на месо

Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) отбелязва тази тенденция в своя бюлетин за ноември. Като причина експертите изтъкват по-добрата пазарна ориентация на фермите в сравнение с миналия период. 

Наблюдава се стабилност в изкупните цени на суровото мляко, които прогнозно достигат 60 ст./кг през ноември. Търсенето ѝ у нас ще остане стабилно, поради растящите цени на сухото мляко и сходната ѝ цена в близките държави.

Един от най-големите проблеми на сектора в България е занижената продуктивност на кравите. Тя е със 75% по-ниска спрямо средната за ЕС.

Само в големите стопанства с над 400 животни, където се отглеждат 15% от кравите в страната, този показател е по-добър, като надвишава средния за България с 65%.

С 1% на годишна база се увеличават и обемите мляко, изкупени в ЕС през септември.

Поради засиленото търсене и умерено предлагане, Центърът прогнозира, че 2019 г. ще се окаже годината с най-високи средногодишни изкупни цени на продукта на европейския пазар.

От началото на годината до края на август с 4% е спаднал обемът на произвежданото мляко за пиене на територията на ЕС. Причината е в промяната на консуматорските навици и настъплението на заместващи продукти от растителен произход.

Остава стабилен и износът на млечни продукти от ЕС, поради по-ниските им цени в тази част на света. Въпреки ембаргото, Русия се оказва най-големият вносител на юници от Съюза за първите 10 месеца на 2019 г., като е закупила 45 000 глави.

Русия се стреми да постигне самозадоволяване на сектора до края на следващата година, като планира и последваща експанзия на азиатските пазари, чрез развитие на млекопроизводството в Сибир и Далечния изток.