Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) превежда по сметките на 4 408 пчелари 4,5 млн. лв. (4 496 235 лв.)  по държавна помощ de minimis.

 

Доматите полско производство с най-много фалшиво декларирани площи по обвързана подкрепа

 

Подпомагане получават 601 101 пчелни семейства, като размерът на субсидията за едно възлиза на 7,48 лв. ДФЗ успя да обработи документите на земеделските стопани само за 4 работни дни след приключване на приема, който изтече на 18 октомври. С решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие”, за обезпечаване на финансирането, бе разпределен бюджет от 4,5 млн. лв.


Помощта се предоставя на земеделски стопани, които притежават най-малко 20 пчелни семейства. Те трябва да са реализирали качествен пчелен мед през 2018 и/или през 2019 г. Продукцията им следва да отговаря на изискванията, заложени както в Закона за пчеларството, така и в Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за човешка консумация.


Финансовото подпомагане, което пчеларите получават по линия на минималната държавна помощ, ще покрие част от годишния им разход за отглеждане на пчелно семейство. Подкрепата има за цел да компенсира направените от стопаните разходи за зазимяването на кошерите и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.