Сума в размер на 4.1 млн. лв. е прехвърлена от бюджета на земеделското министерство към Изпълнителната агенция за борба с градушките за пролетно-летния сезон на 2021 г.

Становище: Изискването за напояване ще доведе до крайности в зеленчукопроизводството

Това стана с издадено от правителството Постановление №38, обнародвано в Държавен вестник, брой: 11, от 9.2.2021 г. Разпределените средства са за доставка на противоградови ракети през настоящата година.

През изминалата година от бюджета на аграрното ведомство първоначално бяха определени над 10,5 млн. лв. за доставка на противоградови ракети. През август 2020 г. се одобриха допълнителни разходи в размер на 4,3 млн. лв. за доставка на 6000 противоградови ракети.

3 млн. лв. пък бяха отпуснати по пилотното въвеждане на самолетния способ за борба с градушките у нас, което така и не се осъществи, защото единственият участник в обществената поръчка се отказа.

В настоящето Постановлението на правителството освен средства за градозащита, бяха одобрени и допълнителни разходи на държавния бюджет за последиците от бедствия в размер на 14,5 млн. лв.