Само за три дни и половина сметките, които постъпиха в касите на БАБХ, са към 400 000 лева”, заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пред БНР, като допълни, че за 10-те години дейност на частната фирма „Евролаб” загубите на държавата ни са големи.

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

Управляващите бяха критикувани, че с действията си на ГКПП „Капитан Андреево” са предизвикали тапи от тирове. Христанов увери, че от вчера, 25 май, има голямо ускорени в обработката на вноса.

"Камионите, които чакат, бяха буквално сведени на половина, след което отново започнаха поредните опити да се създава напрежение, смут на границата и съответно да се възпрепятства работата на колегите. Този смут го създава засегнатата страна, която има чувството и усещането, че е онеправдана от нашите действия. Аз вчера в пет часа пуснах описание на случаите към МВР и очаквам те също да вземат отношение, за да възстановим реда", заяви зам.-министърът.

В друго свое участие, пред bTV, той бе категоричен, че повече частни фирми няма да извършват фитосанитарния контрол на най-сериозния ни пропускателен пункт, през който преминават 2 млн. тона храни годишно и че от министерството настояват за постоянно полицейско присъствие на място.

Това, че там ще има частни фирми, наши близки, са пълни фантасмагории. Явно засягаме интереси, които са на доста по-високо ниво от конкретната фирма”, отвърна на нападките Христанов.

Той описа как проверяващите търсили дни наред къде са свързани камерите при държавните помещения, ползвани от „Евролаб” и къде са записите от тях. Оказало се, че има 3 камери, наведени надолу и няма записи. „Те са пълна бутафория, няма нито един запис, нито една минута за последните 10 години”, допълни Иван Христанов.