Испанската компания „Nanolabs“, специализирана в нанотехнологии, успя да увеличи производството на пъпеши с 40% във ферма в Алмерия, Испания. Постижението е налице, благодарение на използването на системи ASAR в системата за напояване, информира agrostory.com.

Страната ни е изнесла 4,7 хил. тона пресни зеленчуци

През 2015 г. във фермата са били събрани 30 000 кг пъпеши. През тази година с помощта на нанотехнологии този показател се е повишил до 50 000 кг, или с 40%.

За да постигнат тези добри резултати, от „Nanolabs“ залага на системите ASAR, които въздействат физически върху водата, излъчват квантова енергия, която стимулира водородни връзки.

Като резултат тези връзки стават все по-активни, което води до подобряване на транспорта на хранителни вещества към растенията и значително подобряване на използването на хранителните вещества, налични в субстрата.

Фермери отбелязват, че освен увеличаване на реколтата нанотехнологиите позволяват и да се подобри качеството на плодовете, да се намали употребата на вода за напояване и да се редуцира използването на торове и фотосанитарни продукти с 20%.