Ще удържи ли Германия навлизането на Африканската чума по свинете на собствена територия? Това е въпросът, който ще бъде на дневен ред през следващите няколко седмици. Преди около месец болестта бе открита на 85 км от границата на Германия – в полско село в провинция Любаш. Още тогава експерти отбелязаха, че откритите трупове на над 20 диви свине са свидетелство за човешка немърливост. Вирусът внезапно е преминал разстояние от 300 км.

Над 55 хил. дка земеделски земи са под пълна забрана заради чумата

Месец по-късно нов случай на АЧС е открит на малко повече от 40 км от границата с Германия. Вирусът е „допълзял“ близо до град Новгрод Бобжански. Допълнително заразени с вируса трупове на диви свине са открити в околностите на град Зельона-Гура, информира Meatinfo.

Общо полските власти са открили инфектирани трупове на глигани в 21 различни места в западната част на Полша. От тях 20 са в провинция Любуш и 1 – в провинция Долна Силезия.

Африканската чума по свинете се появи в източната част на Полша през 2014 г. Дълго време вирусът остана в този регион, оставяйки по пътя си труповете на диви и домашни свине. В началото на ноември той бе открит на 300 км западно, неочаквано и хвърляйки Германия в сериозен смут.

 

Всички теми, свързани с АЧС, вижте ТУК