Големите и сочни домати са цел на всеки земеделец. За да бъдат и вкусни, има няколко ключови момента в отглеждането им, пише agrointel.ro.  

Какви изкупни цени на основните зеленчуци се задават?

Както знаете, големината на доматите се определя от сорта, който отглеждате, и това дали е хибрид. Винаги обаче може да подпомогнете качеството на крайния продукт. Затова в следващите редове ще поговорим за петте тайни на големите, сочни и вкусни домати.

Поливайте корените

Начинът на поливане на доматите е определящ за развитието им. Добре е да насочите водата към кореновата система. Обикновеното пръскане се отразява негативно върху цъфтежа и може да доведе до опадането му.

Освен това пръскането повишава влажността, а това води до появата и разпространението на гъбични заболявания.

Торене

Доматите стават големи и сочни, когато са успели да усвоят пълноценно минералните торове. Най-ефективният метод за торене е през вегетационния период. Тогава торовете се внасят в течен вид след поливане.

Препоръчително е в торната смес да се съдържат суперфосфат и калиев сулфат. Ако почвата е бедна и това се отразява негативно на растежа на растенията, можете да добавите допълнително амониев нитрат.

При второто повърхностно торене и, ако се налага третото, което се провежда при активния растеж и узряването на доматите, отново има нужда от амониев нитрат и калиев сулфат.

Не забравяйте и листното торене. Желателно е то да се осъществява през вечерните часове. Нанесеният върху листата хранителен разтвор изсъхва бавно и сутрешната роса допринася за по-доброто му усвояване.

Избегнете кухите отвътре домати

Кухите отвътре домати са резултат от недостатъчно опрашване. Това може да се дължи на високи или ниски температури в периода на цъфтеж.

Препоръчително е през периода на опрашване да разклащате насажденията няколко пъти седмично сутрин, тъй като прашецът във влажния въздух е тежък.

Махане на листа

Намаляването на растителната маса се отразява положително върху образуването на повече плодове.

30-40 дни след засаждането на разсада периодично отстранявайте долните листа от растенията. Докато плодът узрее, на първото съцветие, на стъблото под него, изобщо не трябва да има листа. След това продължете да ги премахвате, като в рамките на една седмица не бива да махате повече от два-три листа от високите растения и един-два от ниските растения.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добрите качества на българската селекция домати и пипер

Българска разработка улавя опасни вредители като Tuta Absoluta

Антикорупционната комисия ще проверява защо са съмнително евтини вносните домати