Окръжният съд в Монтана реши да накаже с ефективна присъда – 4 години затвор,  бившия директор на Областната дирекция „Земеделие"-Видин Николай Тодоров, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.
 
 
Присъдата е наложена за продажба на земи частна държавна собственост и частна общинска собственост на подставено лице на занижени цени. 
 
Докато управлявал Областната дирекция „Земеделие" във Видин в периода 2002-2009 година Тодоров сключил четири неизгодни за държавата договора за продажба на големи площи земя с жена, която не отговаряла на изискванията за покупката по реда на член 27, алинея 6 от ЗСПЗЗ. 
 
Разликата в цената на земята по договорите и цената, определена съгласно действащите по това време нормативни актове, е 1 995 656 лева. 
Покупката на земя на занижени цени дала възможност тя да бъде изгодно продадена след това и да се набави имотна облага за други хора, постановил съдът в своето решение.
 
Освен ефективната присъда, Тодоров е осъден и на глоба от 5000 лева и му е наложена забрана да заема отговорна държавна и общински длъжност в продължение на четири години. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, уточниха от Съдебната палата в Монтана, цитирани от БТА.