Половината от обещаните милиони за субсидиране на сектор тютюнопроизводство са намерени, стана ясно по време на Консултативен съвет по тютюна. На земеделските производители министър Мирослав Найденов е доверил, че половината от обещаното - 35 млн. лв. са гарантирани и от месец май тръгват към банковите им сметки.

Правителството обеща 70 млн. лв. на тютюнопроизводителите през 2011 г. и почти още толкова за следващата, но за втората половина от обещаните средства съществуват опасения, че въобще няма да бъдат платени, тъй като в държавата няма пари. Поставен въпросът от страна на фермерите, министърът им е отговорил лаконично: "Другата част през втората половина на годината, в зависимост от постъпленията в бюджета".

Наскоро стопаните, които останаха без защитена от държавата помощ, заплашиха с национални протести в центъра на София, в които да се включат 200 000 производители и техните семейства от всички райони на страната. Социалното напрежение в сектора на тютюнопроизводството се увеличава главоломно, тъй като досега за него винаги е имало държавна помощ /премии/, а Европа забранява това.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отклоняват пари от Националните доплащания, заради тютюна. Бавят и възстановяването на ДДС