До 5 ноември 323 розопроизводители ще получат парите си по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“, съобщиха от ДФЗ.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

За подпомагане по схемата, чийто прием бе от 1 до 15 октомври, са кандидатствали общо 326 розопроизводители. Трима от тях не са одобрени за подпомагане. Допустимите за финансиране са 323 стопани с общо 998,57 ха с маслодайна роза. 

ДФЗ: Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54.

Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, използван за преработка. 

Утвърденият бюджет за целевата помощ бе в размер на 2 млн. лв. Помощта, която допустимите стопани ще получат, е до 100 лв./дка. Тя се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за отглеждане на розови насаждения на единица площ до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.