Тази година се честват 300 години от началото на отглеждането на тютюн у нас. Поради тази причина тазгодишният фестивал в Дъждовица ще бъде на тази тема, информира ръководителят на Арт движение "Кръг" Радост Николаева - основен организатор на събитието и създател на фестивала, цитирана от БТА.

Агропродукти, при които сме в топ 6 на износителите

"Като земеделска култура в България тютюн започва да се отглежда към средата на 18-и век, в Източните Родопи и по-рано, а някои изследователи сочат 1717 г. като начална година", поясни тя.

На 3 септември от 10.00 ч. ще започне 11-ото издание на традиционния Фестивал на терлика в кърджалийското село Дъждовница. Николаева подчерта, че за втори пореден път той присъства и в Националната програма за честванията на Европейските дни на наследството 2017, национален координатор на които е Министерството на културата.

Тазгодишната тема на Дните в цяла Европа е "Наследство и природа: пейзаж от възможности".

В рамките на фестивала ще бъде показан импровизиран музей на открито със сечива, текерлеци и гьобели, игли за низане, пунгия от кожа за нарязан тютюн, архивни документи и фотографии, както и музейни копия на двете банкноти с тютюноберачки на БНБ - 500-левова от 1948 г. и 200-левова от 1951 г. Гостите ще видят и 3-метрова артинсталация на тютюн на площада.