Реколтата от костилкови плодове в Испания се очаква да бъде по-висока с 30% спрямо тази от 2016 година. Прогнозите са тя да достигне 371 000 тона, съобщава freshplaza.com.

Цената на тон ягоди расте, на гроздето продължава да пада

Качеството на костилковите плодове през тази кампания е добро до този момент. Това се дължи на факта, че климатичните условия бяха оптимални, каза Франсиско Ходар, член на съвета по селско стопанство, животновъдство и риболов. Той бе на среща на борда на директорите на Асоциацията на производителите и износителите на плодове в Испания.

По думите на Ходар високите температури, регистрирани през последните седмици, са издърпали старта на събирането на реколтата. Това е довело до повишаване на концентрацията на доставките за кратък период от време.



Европейският пазар, който е наш основен клиент, започва да търси повече костилкови плодове, констатира Франсиско Ходар. Той обяснява търсенето с факта, че повишаването на температурите в цяла Европа традиционно е свързано с консумацията на този тип плодове.

В региона Мурсия от 15 април насам вече се събира реколтата от нектарини, праскови и кайсии.

Реколтата от кайсии възлиза на 90 000 тона – показател, който е сходен на този през миналия сезон.

Колкото до реколтата от сливи, прогнозата е, че тя ще бъде с 15% по-слаба спрямо 2016 г. При черешите се окачва ръст от 5%.