За Италия - страна с вековни традиции в производството на вино, модерното лозарство е въпрос на чест. Изменението на климата е факт и то прави управлението на лозята все по-сложно. Именно поради това местните фермери се интересуват активно от иновациите, които могат да приложат. С помощта на три модерни системи промените не са плашещи, съобщава Agronotizie. 

Започна приемът за кандидатстване по интервенцията за застраховане на винени лозя

Как да се използват технологичните иновации, за да се направи лозарството по-устойчиво на предизвикателствата, пред които е изправено, беше обсъдено по време на събитие, организирано в Сан Кашиано като част от Фестивала на роботиката, в което участваха много компании, университетски преподаватели и специалисти техници. От думите им стана ясно, че днес винопроизводителите могат да осъвременят своите лозя на три нива. Първото ниво се отнася до въвеждането на системи за подпомагане на вземането на решения (DSS). Второто - до използването на вегетационни индекси. Третото - до автоматизацията и въвеждането на роботи в полето.

Миналата година в Италия ще бъде запомнена с проблемите с маната, които опустошиха много лозя в страната. Тежките производствени загуби, понесени от повечето стопанства, бяха намалени до минимум в тези лозя, управлявани благодарение на DSS. Това са дигитални платформи, които симулират биологията на лозята и патогените, които могат да ги засегнат. Използвайки метеорологични данни, събрани на място, тези системи са в състояние да оценят нивото на риск, свързан с развитието на болестта. По този начин винопроизводителят винаги зорко наблюдава лозята си и разполага с подробна информация, въз основа на която да взема информирани решения. 

Сред целите на всяка изба е оптималното управление на суровините (вода, торове, агрохимикали, работна сила и др.), както и повишаване на качеството и количеството на произведеното вино. На този фронт използването на вегетационни индекси и променливо разпределение на вложените количества може да допринесе за постигането на тези цели.

Трето, селскостопанските компании все по-трудно намират работната ръка, от която се нуждаят. Тази ситуация ще се влошава предвид демографския спад в Италия и ограничената привлекателност на селскостопанския сектор. Както младите италианци, така и чуждестранните работници са привлечени от по-малко физически натоварващи сектори с по-високи заплати.

На този фронт роботиката и автоматизацията могат да направят ситуацията по-малко драматична. В наши дни вече много трактори са оборудвани с автономно шофиране на открито. В лозята дори има технологии, способни да подкрепят водача на трактора, например по отношение на навигацията в рамките на реда. Следващата стъпка вероятно ще бъде напълно автоматизирано движение на машините в полето, правене на автономни трактори или въвеждане на селскостопански роботи. Вижте още:

Лозари искат да търгуват през гроздови борси

Полските фермери с огньове и хеликоптери се борят с времето

Винар: Без напояване годината ще е тежка за лозарите