Очакваме тази година изкупните цени на пшеницата да бъдат около 290 лв. на тон. Тази цена е по-висока спрямо миналата година, когато беше 240 лв. до 250 лв. на тон, каза Александър Александров от Видинския съюз на зърнопроизводителите за Агенция „Фокус“.

Жътва е!

Александров определя като по-лошо качеството на миналогодишната пшеница, която поникна при съхраняването. Прогнозите му са, че и тази година добивите няма да бъдат високи заради сушата в началото на зимата. Той коментира, че посевите в района все още са зелени. Очакванията му са, че до 10 дни ще започне жътвата на ечемик, а в началото на месец юли – и на пшеница.

За разлика от Видинско техните колеги в област Велико Търново вече са прибрали 20% от реколтираните площи с ечемик. „Средният добив е 572 кг/дка, който е добър предвид времето“, коментира Пепа Стателова от Областна дирекция „Земеделие“ за радио „Велико Търново“. По нейни данни от засетите близо 67 250 дка с ечемик в региона вече са ожънати 12 870 дка. Производството е над 7 360 тона. Експертът определя жътвата като трудна заради всекидневните валежи. 

Стателова прогнозира, че земеделците във Великотърновско ще започнат да прибират пшеницата и рапицата до 7–10 дни. „Продължават да се отглеждат традиционни протеинови култури като нахут, грах и соя, заради зелените плащания“, допълва тя.

Експерт: „Тази година стопаните са създали и млади трайни насаждения, като орехи, сливи, круши, вишни."

Грахът е една от културите, които вече се прибират в Сливенско. Там жътвената кампания официално ще започне на 25 юни. „Същинската жътва обаче се очаква, когато влажността на посевите падне до 13-14%“, информира Георги Радев, председател на Земеделски съюз „Хаджи Димитър“, за Агенция „Фокус“.

Той коментира, че в момента влажността е около 18%, което възпрепятства прибирането на реколтата. Очакванията му за среден добив на пшеницата са за около 500 кг/дка заради валежите и градушките. Те ще определят и качеството на зърното. За сметка на това валежите оказват добро влияние върху пролетниците.

На няколко пъти земеделците в Сливенско пострадаха от градушки, като най-големи са пораженията в района на Нова Загора. Частични са щетите върху масивите край селата Трапоклово, Гавраилово, Малко Чочовени и Подбалкана, припомнят от сдружението.

На фона на проливните валежи в цялата страна и отчасти в Добричка област, зърнопроизводителите в община Шабла пък чувстват сериозно засушаване. Там жътвата на първите декари с ечемик вече започна, а след 7–10 дни идва ред и на пшеницата. „Миналата година прибрахме по 760 кг/дка среден добив“, припомня Светослав Василев от земеделска кооперация в района.