280 дка със зърно са засети специално за подхранване на дивеча в Радомирско, съобщава председателят на местното ловно-рибарско сдружение Ивайло Банков пред БТА.

За земеделци: Данъчно облагане и социално осигуряване

Ловци от всичките 29 дружинки в района са се включили в начинанието, допълва Банков. Ежегодно в района се правят такъв род сеитби, а по изчисления на експертите дивечът консумира над 90 тона царевица годишно. 160 хранилки за едър дивеч, заек и яребица са разположени на територията на сдружението, която се простира върху 86 000 ха в общините Радомир, Земен и Ковачевци. 

“Подхранването започна още от ноември. Хранилките за запълнени целогодишно”, уверява председателят на сдружението и добавя: „Най-активни сме през зимата, когато няма зеленина".

По думите му реколтата от дивечовите ниви не се прибира, животните я ползват като сочен фураж. “Хранилките са богато заредени с концентриран фураж”, казва още Банков.

Ловците поддържат стабилна популация на дивеча. По данни от последната таксация в района има 694 сърни, 364 диви свине, 385 зайци, 2205 яребици, 174 лисици, 350 свраки и други. Ловците в Радомирско стопанисват 90 заслона и 14 монолитни хижи.