Проектни предложения на стойност 15,6 млн. лева са одобрени по мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Финансирани ще бъдат общо 26 проекта.

Агроиновации: Термосоларен кошер се справя с вароатозата

До момента по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ са сключени 10 договора на стойност над 6,3 млн. лева. Подписването на договори с останалите одобрени кандидати продължава, съобщиха от пресофиса на аграрното министерство. 

Проектите на одобрените оперативни групи, по които са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, са разработени в различни сектори на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Те са насочени към устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми, развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол. Договорирани са и проекти за дигитализиране на биологично пчеларство, както и за разработване и внедряване в практиката на нови методи за повишаване на репродуктивните способности на пчелните семейства.

Ще бъдат финансирани и проектни предложения за въвеждане на високо иновативни технологии при хранене на бройлери и кокошки, изпитване на нови технологии при производството на пъдпъдъчи яйца, създаване на високопродуктивни племенни стада за производство на хибридни патета-мюлари и други.
Договорираните проекти са за подкрепа на сътрудничество между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти.

Това са Институтът по аграрна икономика – София, Аграрен Университет – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, Земеделският институт – Стара Загора, Институтът по декоративни и лечебни растения – София, Институтът по животновъдни науки – Костинброд, Лесотехническият университет и Институтът по криобилогия и хранителни технологии – София. Целта е да се създаде благоприятна среда за иновативни решения в практиката. Подкрепят се проекти, насочени към разработване и тестване на нови продукти, процеси, методи и технологии или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

Поради проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс, беше отворен втори прием по подмярката. Той продължава да тече, като крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 януари 2021 година. Бюджетът по него е над 20,6 млн. лева.