В Мароко се намира най-големият и вероятно най-старият пчелин в света. Той е изграден от северноафриканските бербери през 1850 г., главно от кал, дървесна кора, палмови листа и тръстика, информира Agro Klub. 

Пчелар: Искам да живея в страна, в която правителството не разрешава вноса на тонове фалшифициран мед

Пчелинът Inzerki се състои от най-малко 3700 кошера, за които се грижат стотици пчелари. Той се обитава от десетки хиляди пчели, принадлежащи към северноафриканския подвид на сахарската жълта пчела.

Смята се, че поради специалното си местоположение, на надморска височина от 1000 метра, пчелите в  Inzerki произвеждат най-добрия мед в региона. По слънчевите склонове цъфтят много цветя, а сравнително стабилният климат благоприятства опрашителите. 

Специфичното за пчелина е, че за да се предотвратят агресивни реакции между пчелите, на влизане и излизане от кошерите, те са разположени на своеобразни тераси.

Заради наводнения през 1990 г. и 1996 г. част от тези традиционни структури са разрушени. Към възстановяването им се пристъпва едва през 2005 г. 

В района на Inzerki живеят само няколкостотин души. Двеста и петдесет от тях са пчелари. Всеки от тях се грижи за 15 до 20 кошера. Регионът е богат на разнообразни растителни видове, включително арганово дърво, бор, акация, лавандула, мащерка, бадем, кактуси и портокалов цвят. Благодарение на пчелина местното население има достъп до висококачествен и ценен мед. Местните хора се грижат за опрашителите и защото те са от решаващо значение за поддържането на околните арганови гори. Вижте още:

Борис Бормалийски: Трябва да се скъсят веригите на доставка на меда

Климатични промени: Без акациев мед заради лошото време

Вижте в СЕУ писмата за одобрение по агроекология и биологично земеделие