250 млн. евро е одобреният бюджет за училищните схеми в Европейския съюз, съобщиха от Европейската комисия. 145 млн. евро ще бъдат разпределени за осигуряване на учениците с плодове и зеленчуци, а 105 млн. евро - за мляко и млечни продукти.

Продължава приемът на заявки за плащания по училищните схеми

През последната учебна година (2018/2019) по схемата е била предоставена храна на повече от 20 млн. деца. Тя се допълва от образователни мерки, насочени към земеделието и балансираната диета.

"Сега, повече от всякога, за децата в Европейския съюз е важно да знаят и да разбират откъде идва храната ни. Ние можем да се гордеем с питателната, сигурна и висококачествена храна, която нашите фермери произвеждат. Благодарение на училищната схема на ЕС, децата научават за хранителните вещества и земеделието, докато придобиват здравословни навици на хранене.

Взели сме мерки тази година в схемата да е отразен фактът, че училищата в Европа са затворени, заради пандемията от коронавирус. Но е важно да продължим да гледаме напред, да подготвим бъдещето и да дадем знак, че животът ще продължи, веднъж щом заедно затворим тази страница", каза комисарят по земеделие Януш Войчеховски.

Приложението на схемата през тази учебна година е повлияно от затварянето на училищата, заради пандемията от коронавирус. От ЕК поясняват, че настоящата криза може да се разглежда като форсмажорно обстоятелство.

Това ще позволи на държавите членки, които я признават за такова, да обезщетят доставчиците на малотрайни храни, като плодове, зеленчуци и млечни продукти, които са били предназначени за училищата, участващи в схемата. Продуктите също така могат да бъдат дарени на болници, благотворителни организации и хранителни банки. 

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕК: Осигурете мобилност за сезонните работници

ЕК: 2019 г. е била рекордна за търговията с агрохрани на ЕС

ЕК: Таванът за държавна помощ да бъде 120 000 евро на ферма