Балкански рекорд за „Най-голямото българско знаме” от зеленчуци бе поставен във Видин. За изработването на знамето бяха използвани 205 кг български зеленчуци – лук, зелени и червени чушки и магданоз. Те бяха нарязани на ръка от представители на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческо наследство в България”, Академия „Кулинарен историк”, видински самодейци и доброволци.

 

Всички зеленчуци бяха подредени на дълга маса на централния площад „Бдинци” във Видин. След измерване стана ясно, че най-голямото българско знаме от зеленчуци е дълго 3,96 м и е широко 1,60 м. За поставения рекорд бе издаден специален сертификат, с който носители на рекорда стават Видин и неговите граждани. Инициативата Балкански рекорд за „Най-голямото българско знаме” от зеленчуци е част от програма „Балканска книга на рекордите”, обясни Ангел Ангелов от Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческо наследство в България”.

 

Той обясни, че това е втори рекорд, който се поставя. В Жеравна тази година е поставен Балкански кулинарен рекорд. В поставянето му са участвали 6 души, които за 24 часа са приготвили 5 000 порции.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!