Тази година МЕГАТРОН отбелязва 25 години откакто е основана компанията! Това бе основният акцент на фирмата по време на изложението за селско стопанство БАТА АГРО в Стара Загора. 

Заедно с това и слоганът на компанията е нов - “Израстваме заедно”

Повече за това и какви машини предложиха от МЕГАТРОН на посетителите на експото, ни разказа търговския директор в направление “Земеделска и градинска техника” Георги Панчев.

“През последните 10-12 години са особено активни в нашето развитие и разрастване, което е рамо до рамо заедно с нашите клиенти, които също растяха през това време. 

Откъм техника основните ни акценти и основните нови машини, които имаме са комбайн Х9 1100, което е най-големият комбайн в серията на John Deere”, каза Панчев. 

Х9 1100 е с впечатляваща производителност - 100 тона на час! Комбайнът е с 1720 мм ширина на канала с ефективна площ за овършаване 4,00 m². Ефективната площ на ротора за сепариране е  22,50 м², а общата площ на ситата е 7,00 м². 

Всичко това се задвижва от 13,6-литров двигател, който има максимална мощност от 515 kW/700 конски сили.

За да може да се постигне пълният капацитет на комбайн от този ранг, хедерът е изключително важен елемент. А моделът HDX, изложен на БАТА АГРО, е идеален за тази цел.  

“Той представлява съвсем ново поколение на познатите драпер хедери. Иначе казано, хедери с активна лента за придвижване на зърното. Това, което е различно при него е, че до момента най-високо ниво беше на хедер с гъвкава греда и такъв тип лента, която копира терена.

В случая хедерът е разделен на три основни части, като това, което е плюсът при него спрямо гъвкавата греда, че има възможността с опорните колела да се работи до 70 см височина, като се пусне на абсолютно плаващ режим. Той пак копира терена, но го прави на база на колелата и може да се жъне много по-висока култура, но и много ниско, ако има полегнало. Изключително иновативен и интересен”, разказа Панчев. 

Друга голяма новост, която Мегатрон представи на БАТА АГРО, е една от първите три пръскачки на John Deere 612R, която е оборудвана със системата See and Spray. 

“Системата See and Spray, която представлява система с изкуствен интелект за разпознаване на плевелите. Реално в момента предлагаме първото ниво, което се води Green on Brown - иначе казано, разпознава зелени плевели върху кафява почва. Колегите от щатите вече тестват втора година Green on Green - вече в поникнал етап на културите да се разпознават самите плевели”, обясни специалистът. 

От тези машини в Европа има само три - в България, Румъния и в Унгария, добави Панчев. 

Третият акцент на щанда на МЕГАТРОН на БАТА АГРО, е една специална промоция, разработена с екипа на John Deere Finance, за която Георги Панчев обясни повече: 

“Направихме три екшън модела седма серия, 6R250, 6155M като стартирайки от БАТА АГРО до края на юли, имаме промоционални условия с допълнителни остъпки от по 10 000 евро на по-големите машини и 6 000 евро на 6155M. Но освен това, имайки предвид ситуацията в момента при нашите клиенти, които знаем, че нямат финансови потоци, успяхме с колегите да измислим програма, която да облекчи техният живот максимално. Създадохме план, който предлага 6-годишен лизинг, с първоначална вноска от 10% сега, една година гратис, т.е. - 12 месеца без вноски, след това една вноска от 5%, и тогава започва да си тече стандартно лизинга. 

Идеята на това нещо е, тъй като виждаме каква е ситуацията, очаква се да има задържане на стока и при втора поредна кампания, което ще затрудни още повече нашите клиенти. Ние знаем, че те имат нужда от машини.

Но, естествено, когато нямаш паричен поток и имаш затруднения, не се наемаш да направиш такива стъпки. Затова искахме да им даде възможност да си купят машините. Да ги използват сега, пък да ги плащат, когато продадат след една година”. 

Тази програма към момента е приложима само и единствено за тези три модела, добави специалистът. 

От МЕГАТРОН имат нов модел и при предлаганите от тях товарачи Bobcat - суперкомпактният телескопичен товарач Bobcat TL25.60

За него ни разказа Емил Трифонов, търговски мениджър строителна и индустриална техника. 

“Моделът е с минимални габарити, което позволява експлоатацията в тесни пространства. Но в същото време неговата товароподемност от 2,5 тона и височина от 6 метра го приравнява като ефективност и експлоатационни характеристики с машините от по-големите модели и размери”, каза Трифонов. 

Уникалното при този модел е комфорта и ергономичността, на която операторите на машината могат да се радват, тъй като размерът на кабината е съпоставим с тези на големите модели телескопични товарачи, обясни  още специалистът. 

Особено важен е захватът на работните органи на Bobcat TL25.60. 

“Тук използваме захвата, който е популярен при мини челните товарачи, патентованият захват на Bobtouch.което позволява машината да бъде комплеткована с почти пълния набор прикачни инвентари, които са съпоставими и съвместими с мини челните товарачи. Това прави машината не просто товарач с кофа и вилици, а мултифункционална машина с много приложения”, каза Трифонов. 

Още една изненада са подготвили от МЕГАТРОН за българските земеделци. Повече за нея ни разказа директорът на отдел “Прецизно земеделие” в компанията - Ерез Битон. 

“От години отделяме специално внимание на почвения анализ, като инвестираме знания и средства в подобряването на тази услуга.  

Фермерите знаят, че ние предлагаме сканиране на полетата с оптичен зензор, а резултатът е 800 пъти по-висока резолюция от предлаганата от нашите конкуренти на пазара. 

За да преминем на следващото ниво, стартирахме инвестиции в наша собствена лаборатория, която да бъде локализирана в България, в София. Причината е, че виждаме как цените се покачват, а нашето желание е да предлагаме на земеделците атрактивни и приемливи цени. 
Втората причина е, че така ще постигнем по-голяма бързина в получаването на резултатите от пробите. 

Досега изпращахме пробите в Германия, а това, разбира се, отнема време. Заради промените в климата, прозорецът за анализ на почвата се стеснява, а нашата цел е да бъдем по-бързи и да предоставяме максимално актуални резултати от анализите. 

Съветвам стопаните, които се интересуват от това и искат да спестят средства за торове, като използват правилните количества, без да пилеят пари, да се свържат с наш представител или да позвънят на *5566 “, обясин Битон.  

Повече информация за цялото портфолио на официалния представител на John Deere за България -  МЕГАТРОН, може да намерите на http://megatron.bg или на номер *5566