Контролът върху млечните продукти е засилен, нарушенията се санкционират, успокои потребителите д-р Любомир Кулински в ефира на БНТ. 

Четете още: Намалява количеството на преработеното мляко в страната

Директорът на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментира качеството на предлаганите млечни продукти на пазара, включително сиренето и начините за разграничаване на оригиналните продукти от имитиращите. 

Към момента на територията на страната оперират 24 одобрени предприятия, които произвеждат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за 2024 г. са произведени общо 13 000 тона имитиращи продукти, от които:

· 8 020 тона са реализирани в България;
· 3 585 тона са разпространени в други държави членки на ЕС;
· 1 395 тона са изнесени за трети страни, сред които: САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Великобритания, Израел, Сърбия, Черна гора, Молдова и Австралия.

През януари 2024 г. БАБХ провери 1 806 обекта за обществено хранене за спазване на изискванията при търговия с имитиращи продукти. Установени бяха случаи на липса на задължително обозначение „Имитиращ продукт“ и некоректно деклариране на съставките в менютата. 

В резултат на проверките бяха наложени 103 предписания и съставени 17 акта за установяване на административно нарушение. Предприятията производители, при които са установени нарушения, са подложени на засилен мониторинг.

От 2017 г. Агенцията по храните системно извършва проверки за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини в млечни продукти, като част от „Националната програма за контрол на качествените характеристики на храните”. 

През 2024 г. БАБХ извърши множество лабораторни изпитвания за количествено определяне на трансмастни киселини в имитиращи продукти, съдържащи мляко. Взетите проби от активни предприятия бяха изпратени за анализ в лаборатория AGES, Австрия. Резултатите не показаха отклонения, което доказва, че законовите изисквания се спазват и не се влагат хидрогенирани и частично дехидрогенирани палмови мазнини.

По инициатива на земеделското министерство, съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС), стартира процедура за изменение на стандартите за млечни продукти. През септември 2024 г. БИС публикува новите версии на стандартите:

· БДС 12:2024 – Кисело мляко по БДС;
· БДС 15:2024 – Бяло саламурено сирене по БДС.

От Агенцията по храните уверяват, че продължават да осъществяват строг контрол върху млечните и имитиращите продукти на пазара, за да гарантират тяхното качество и безопасност за потребителите. Организацията призовава гражданите да бъдат внимателни при избора на млечни и имитиращи продукти и да следят за коректното им етикетиране.