237 000 тона е изнесеното зърно от България за тази година към момента, съобщиха за Фермер.БГ източници от Агенция Митници. За тази година износът може да достигне 1 млн. тона без това да се отрази негативно на зърнения баланс на страната, заявиха експерти от зърнения бранш.

 

Цената на хлебното зърно устойчиво се задържа през изминалата седмица на нива около 300- 330 лв./тон, за на фуражната пшеница около 270-280 лв./тон. Ечмика от новата реколта се търгува на цена 175-190 лв./тон. Голяма българска мелница е изкупувала през изминалата седмица пшеница с нива на глутена над 22 на цена 330+ лв./тон. Прогнозите за тази седмица са цената да достигне до 360 лв./тон. Анализатори посочват, че най-вероятно това ще е пиковата цена за пшеницата през тази година.

 

Припомняме ви, че от днес Русия изцяло забранява износа на зърно, а Украйна въвежда ограничителни квоти за износ на всички видове зърнени храни. Според постановлението на руското правителство забраната ще действа до 31 декември 2010 г. Тя се отнася за всички видове пшеница, ечемик, ръж, царевица и брашно.

 

 

 

цена на зърно - продава

 

цена зърно - купува

 

 Форума на Фермер.БГ - Цени пшеница -2010

 

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!