Общо 229 животни - 227 овце и 2 кози в село Кочан, община Гоце Делчев, са заразени с шарка и трябва да бъдат унищожени. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде агенция ‘‘Фокус’’. Проф. Греков отбеляза, че от вчера е открито наличието на заразата, като по всяка вероятност нейният източник е от Гърция.

 

Всички заразени животни са от едно стадо и са от една ферма. „Отново става въпрос за много средства, с които трябва да компенсираме собствениците на тези овце. Това е поредна беда за нашите животновъди”, коментира министър Греков. Той посочи, че компенсацията за тези заразени животни ще бъде според пазарни цени.

 

„Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, защото в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози. Ограничено е влизането на овце от Гърция, а всички стада се проверяват от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)”, обясни министърът на земеделието и добави, че от вчера се предприемат тези ограничителни мерки. „Няма никаква опасност за хората в района”, заяви проф. Димитър Греков.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!