Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени от внос у нас през ГКПП „Капитан Андреево“ от връщането на контрола на държавата на пункта до края на юни, което е със 727.49% повече спрямо същия период през 2021 г.

Иван Христанов за Агри.БГ: Попадаме на брутални случаи с виртуални животни

Ръстът на отхвърлените продукти в периода 20 май – 25 юни спрямо предходния месец /13.04 – 19.05.2022/ е с 261,22%, независимо че общият обем храни, които подлежат на здравен контрол, намалява след поемането на лабораторията от БАБХ.

Резултатите от проверката и анализа на актуалната ситуация на граничния пункт бяха представени на пресконференция на зам.-министъра на земеделието в оставка Иван Христанов и изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов. Резултатите са предоставени на ГДБОП, като предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът.

Извънредната мисия на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия, която се проведе по покана на правителството и БАБХ в периода 6-9 юли, е установила над 30 хронични нарушения в контрола на „Капитан Андреево“.

Българската държава е получила поне 38 сигнала и запитвания от европейски и други институции във връзка с проблеми на „Капитан Андреево“ през последните 3 години, като реакцията на предишните управляващи е формална и оскъдна, казват от министерството. Сред тях се откроява оплакване с въпрос от 2017 г. на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че „хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата с Турция“.

Анализът на статистическите данни от системата TRACES показва не само драстични количествени разлики, свързани с пренасочените и унищожените партиди в периодите преди и след премахването на частната лаборатория от границата, а и несъответствия между броя на партидите и килограмите на изследваните храни, стана ясно още на пресконференцията.

Частната лаборатория е регистрирала много повече изследвания, отколкото е физически възможно да бъдат извършени в рамките на един ден. В 15 от общо 23 обследвани месеца са регистрирани до над 150% повече резултати от изследвания, отколкото позволява теоретичният капацитет на оборудването. Възниква въпросът дали тези тестове са били извършвани в действителност, или в системата са регистрирани нереални документи, или пък са извършвани, но без да спазват протокола за лабораторни изследвания на ЕС.

В системата TRACES са открити и множество други необясними данни, като прави впечатление, че за месец юли 2021 г. там няма регистрирана нито една върната партида и стока.

„Всички данни и сигнали свидетелстват за това, че най-доходоносните дейности са били приватизирани. Продължаваме да се борим с договора за наем на частната фирма за лабораторията, спечелила след недействителен търг, в нарушение на законодателството, процедурите и заповеди на министъра. Продължават заплахите към служители на ниско ниво. Трима инспектори на БАБХ, които трябваше да съдействат за одита на ЕК, не дойдоха на работа, след като си пуснаха болничен едновременно. Вече са подадени множество сигнали към институциите ГДБОП, ДАНС, МВР, Гранична полиция, Агенция „Митници“. Още следващата седмица ще подадем нови. Сигнализираме и европейските институции, за да не допуснем възстановяване на старите схеми на ключовия за ЕС граничен пункт“, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в оставка.

Държавата възстанови контрола си на границата на 20 май 2022 година, като през изминалия десетгодишен период той беше в ръцете на частната лаборатория “Евролаб“, а всички помещения бяха отдадени под наем на една и съща фирма.