Наднормените температури през последната седмица от декември на места в южните райони и по Черноморското крайбрежие са нарушили покоя при част от есенните посеви, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето през януари: При какви условия ще зимуват посевите?

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури. Необичайно за началото на януари прогнозираните средноденонощни стойности в по-голямата част от полските райони на страната ще достигат, а на места ще надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Условия за протичане на слабо изразена вегетация при есенниците ще се създават предимно в крайните южни и югоизточни райони, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на културите.

В началото на януари при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фенологични фази – поникване, трети лист и братене.

През следващия период критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират. През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват извършване на резитби при овошките - първо при студоустойчивите семкови видове, информират още агрометеоролозите.