2021 г. беше поредната предизвикателна година за секторите “Овцевъдство” и “Козевъдство”. Тя беше изпълнена и с трудности, но и с обрати най-вече в работата на администрацията. Така видя годината Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

“Още от 2020 г. животновъдите срещнаха проблеми с чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тази година обаче, благодарение на нашите усилия, стотици фермери ще си получат спрени пари и то без да имат санкции. Овцевъди и козевъди получиха и подпомагане по Ковид мярката.

Освен това в законодателно отношение бяхме подготвили доста инициативи. С оглед обаче на политическата обстановка в страната не успяхме да ги реализиране. В крайна сметка всички те остават за 2022 г., като Закона за собствеността и ползване на земеделските земи (ЗСПЗЗ), в частта му за пасищата, е цел номер едно за НОКА. Втората ни цел е Стратегическият план. Това са темите, които започнахме още в началото на 2021 година и продължаваме да работим и в момента по тях”, коментира пред Агри.БГ Караколев.

Сред приоритетите на НОКА са и задължителни тавани както по Първи стълб, така и по Втори - Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

“Имаме още няколко идеи, с които целим да обърнем по-голямо внимание на малките и средните ферми. Всичко, което правим като дейности е с една единствена цел, а тя е да се обърне поглед към тези животновъди в страната. Закона за пасищата - той не работи за тях. Програмите, инвестиционните мерки - не работят за тях. Малките и средните животновъди фигурират в тях проформа. Реално не могат да се възползват от тях. Това остава нашето предизвикателство за следващата година”, категоричен е той.

Според него високите цени на фуражите ще доведат до много сътресения на пазара. Остава обаче да видим дали самият той ще може да ги понесе.

“Няма как цените на млякото и на месото да не се отразят на пазара. Според мен овчето мляко ще гони по-високи нива. Ние вече работим по тази тема. През 2021 г. в няколко региона влязохме с организациите на производители и там цената на овчето мляко нарасна с между 10 и 20%.

Надявам се, че тепърва ще попълваме тези организации с много повече фермери. Тук говоря отново за малките и за средните ферми - тези, които нямат друга алтернатива и са буквално мачкани на всякакви нива”, каза още съпредседателят на НОКА.

Асоциацията подкрепа и Закона за браншовите асоциации, който все още се моделира и дискутира спрямо вижданията на сектора.

“Ние сме асоциация, която отдавна се е закичила с етикет като най-голяма в животновъдството. Това е факт. Според мен, специално овцевъдната и козевъдна общност в страната, намира в наше лице истинската асоциация. Тази, която наистина защитава техните интереси, така че не се притесняват от това дали ще постигнем нивата за представителност, предложени в проекта на документа за закона. Бих казал, че определено искаме този закон”, добави Караколев.

За Новата година съпредседателят на НОКА пожелава преди всичко здраве.

“В последните години здравето е най-честата използвана дума в пожеланията. Желая още кураж и единение. Само когато сме заедно и сме единни можем да постигаме значими резултати. Във всяка една сфера на нашия живот само единението е това, което прокарва трайно всякакви идеи и политики”, заключи Симеон Караколев

Чуйте повече в звуковия файл.