2021 година беше изключително трудна за производителите на черупкови плодове, защото те отпаднаха от приоритетните сектори, въпреки че отговарят на основните изисквания.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Фермерите от този сектор не получиха обвързана подкрепа, нито пък плащане по Ковид мярката, те не са допустими и по мерките за зимни пръскания, не можаха да кандидатстват и по европейските инвестиционни мерки. Каква обаче беше годината през погледа на Георги Василев - бившият председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и един от учредителите на асоциацията на младите фермери.

“Предизвикателствата пред сектора през 2021 г. бяха много - пандемията от Covid-19, липсата на работна ръка, отпадането на черупковите плодове от приоритетните сектори. Не може да разделяш производителите по това дали са приоритетни или не, дали боледуват или не”, категоричен е Василев, който гледа около 1500 дка с орехи - биологично направление и 30 дка с лешници. Неговите насаждения се намират в землищата на Казанлък и Павел баня.

По думите му работната ръка е другият голям проблем на сектора.

“Няколко пъти сме предлагали еднодневните трудови договори да се заменят с електронни карти с четци. Идеята е да се пуска договор на час. Например, работникът идва, работи 2 часа, съответно работодателят плаща осигуровка за 2 часа. Трябва да има някаква часова ставка. В цялата страна има проблем с работната ръка, а и в Европа.

Ние няма как да се справяме без работници, защото нямаме машини. А пък машините липсват, защото не можем да кандидатстваме по мерките. И се получава един омагьосан кръг - от една страна е липсата на машини, от друга - липса на работници”, обясни фермерът.

Според него вторият голям проблем е Ковид мярката.

“Ние не получихме подпомагане, не бяхме допустими. Нямаме и обвързано подпомагане, защото явно сме цъфнали и вързали. А пък третият голям проблем при нас е вносът. Няма контрол на митницата”, каза още той.

За Новата 2022 г. обаче Георги Василев остава оптимист.

“Пожелавам на мен и моите колеги най-вече много здраве и успешна година. Пожелавам си и успешни разговори и решение на  всички проблеми, които споменахме по-горе”, заключи фермерът.