Производството на домати е сред най-силно засегнатите сектори в родното зеленчукопроизводство през 2020 г. Може да се стигне до 30% спад на годишна база, сочат първоначални оценки на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Субсидии за плодове и зеленчуци – какво тревожи бранша?

Данни на Националния статистически институт потвърждават, че 2020 г. бе неблагоприятна за производството на зеленчуци като цяло. Очаква се брутната продукция да падне с 10% основно заради свиване на физическото производство. На годишна база се очертава спад на производството със 17% спрямо 2019 г. 

Анализатори: Цените на зеленчуците ще бъдат с 8 – 10% по-високи от миналогодишните.

Делът на зеленчуците в растениевъдната продукция за 2020 г. ще остане около 7,5%, докато в брутната селскостопанска продукция ще е около 5,1%. Това е леко понижение от 5,2% за година, изчисляват от CAPA. 

Ако се стигне до ръст на субсидиите на площ с 5%, както се очаква от Многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци за следващите 7 години могат да нараснат с 3 – 4% в сравнение с 2018 г. до 44 хил. ха. Ако това увеличение на плащанията обаче е 15%, тези площи могат да достигнат 50 хил. ха.

Изкупните цени през зимните месеци се очаква да останат близки до средните за последните 5 години. Заради по-слабото търсене и вноса не се очаква сериозно поскъпване.

В глобален план

Световното производство на зеленчуци нараства с 1 – 2% на година. Специално краставиците достигнаха 87,8 млн. тона през 2019 г., което е годишен ръст от 2%. Площите са 2,2 млн. ха.

При доматите световното производство за 2019 г. се изчислява на 180,8 млн. тона при реколтирани 5 млн. ха. От началото на века производството им се увеличава с около 60%, което ги нарежда не само като най-консумирания, но и най-бързо растящия в производствено отношение зеленчук.

Производството на зелен и лютив пипер в световен мащаб се нарежда надолу в световната класация. През 2019 г. тяхното количество достига 38 млн. тона. Китай държи около 50% от производството, докато ЕС е с дял от 7,3%, а Турция – с 6,8%.