През 2020 г. Националната асоциация на зърнопроизводителите излезе с редица мерки в подкрепа на земеделските стопани. Сушата постави на изпитание фермерите от цяла Източна България.

Наталия Шукадарова: Основният ни фокус е върху екосхемите в директните плащания
 

Най-тежко засушаването засегна Добруджа, обобщи Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ. 

„Когато видяхме какви са добивите, предприехме стъпки за преодоляване на последствията от сушата. Ще ги изредя накратко  – говорим да преотстъпен данък, за който вече имаме решение и ще се ползва още една година. Втората мярка, която предложихме е de minimis“, уточни Костадинов. 

През декември 2020 г. УС на ДФ „Земеделие“ одобри още 5 млн.лв. по de minimis за компенсиране щетите от сушата. Средствата се насочват към стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Сливен и Ямбол. Ресурсът по схемата нараства от 13 400 000 лв. на 18 400 000 лв., а ставката – от 2 лв./дка на 3 лв./дка. Ще се подпомогнат производители, които отчитат спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица или фуражни култури. 

„Разговаряхме с банки и лизингови компании за отсрочване на текущи кредити и за нови по-леки правила за следващата година“, допълни още Костадинов и уточнява за мерките: „Изброих ги набързо, но всичко това обаче беше голяма борба и ползотворна работа с Министерство на земеделието и като цяло с правителството. Виждате, че годината е трудна финансово във всяко отношение. Смятам, че срещнахме разбиране от Министерството и тези мерки са вече факт“. 

Зърнопроизводството се изгради през годините като устойчив бранш. „Проблемът сега е със сушата, която ни споходи и която попречи на производството. Друг проблем е COVID-19. Още в началото на пандемията през пролетта, ние успяхме да организираме и наложим всички мерки за безопасност.

Веднага спуснахме указания към нашите хора за начина на работа в условията на COVID. Това беше важно, тъй като нашият процес е непрекъсваем, ние трябва да работим“, категоричен е Костадин Костадинов. 
НАЗ продължава да търси решения на много текущи въпроси. „Чухте и за проблемите с Министерство на околната среда и водите, с обвиненията за язовирите и т.н. Това беше една от мерките, които предложихме още през август – да има по-лесен достъп до водоизточници и по-леко администриране. Промяната в този Закон е точно 20 изречения. Изглежда обаче, че имаме проблем с екологичните организации, които са доста крайни“, допълни Костадинов. 

В момента работата в Парламента е затруднена, смята браншовият ръководител. „Сложно е, защото сме в края на един мандат на правителството, в една обстановка, в която всеки гледа да бъде забелязан, да бъде припознат от хората и се работи трудно“.
Спечелена битка за НАЗ е участието в тематичната работна група по изготвяне на стратегическия план на страната.

„Досега не сме участвали, в нея влизат само чиновници и консултанти, но нямаше нито един производител. По мое предложение е променено постановлението и това е вече факт. В момента тече процедура по избор на организации. Ние участваме в самите работни групи, даваме си мнението, изразяваме позиции. За нас това е спечелена битка“, смята още Костадинов.