Деан Тодоров е председател на Асоциация за развъждане на млечните породи кози, в която се включват 373 козевъда от цялата страна. Нейният най-голям пробив тази година е замразяване на семенна течност от мъжки разплодни животни, а догодина предстои създаването на Център за добив и съхранение на семенна течност близо до град Русе.

НОКА даде старт на годишната си среща с награждаване

Каква е равносметката на козевъдите за 2019 г.?

„Изминаващата година беше донякъде трудна, донякъде добра от гледна точка на трудностите с реализацията на количествата мляко. За козевъдството много сериозно варираха изкупните цени в различните райони. Най-добра цена имаше в Централна Южна България, като там достигна 75–80 ст./л. Докато има райони, като Северозападна България, където изкупните цени бяха в пъти по-ниски – до 25 ст./л.“, сподели Деан Тодоров.

По думите му средната изкупна цена е около 60 ст. за целия период в страната. 

„Проблемът беше, че към средата на годината, през месеците юли и август, изкупните цени паднаха както на козето, така и на овчето мляко, което доведе до сериозни икономически последствия за фермерите“, припомни той. 

Деан Тодоров определи новите инвестиционни мерки, насочени специално към животновъдите, като изключително полезни.

„Тези държавни помощи бяха разработени от Министерството на земеделието благодарение на наши предложения и по наша инициатива. Интересът е огромен както по схемата за държавна помощ за закупуване на доилни съоръжения, така и по схемата за държавна помощ за млекопреработвателните предприятия“, коментира той. 

Последно ще бъде въведена мярка 5.1 за инвестиции за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства. 

„Това е нова мярка, която е прецедент за нашата страна. От една страна, имаме въвеждане на нормативен акт, какъвто е промяната на Наредба 44, а в същото време имаме отваряне на прием по мярка 5.1, която осигурява финансирането за осигуряването на изискванията на този нормативен акт“, каза Тодоров. 

Какви проблеми срещат козевъдите, когато кандидатстват за обвързана подкрепа?

„При нас проблемът не са тези 70 л мляко, защото козите дават много повече мляко за една лактация. Проблемът е чисто административен, че няма млекопреработвателни предприятия, с които да се сключат договори. Съответно няма как да се сключи договор за изкупуване на козе мляко, затова голяма част от млякото се изкупува незаконно като краве“, обясни младият мъж.

Вследствие този проблем рефлектира върху доказването на продукцията. 

„Когато нямаш договор с млекопреработвателно предприятие или първи прекупвач, няма как да издадеш фактура на този първи прекупвач, защото ти нямаш нормативно право да го направиш. Имахме около 50 случая в Асоциацията на фермери, които бяха засегнати от този проблем, който е чисто административен“, сподели Деан Тодоров.

Съвместно със зооинженер Светослава Боева от ИАСРЖ Асоциацията прави пробив в репродукцията, като успяват да замразят семенна течност от мъжки разплодни животни. 

„Това се направи за първи път в България – да произведем от наши животни сперма в България и да заплодим наши животни. До момента това е правено единствено експериментално в 1–2 института у нас, но никога не е използвано в практиката. В страни като Франция, Холандия, Америка, които въвеждат тези технологии и ги използват от десетилетия, заплодяемостта на животните след размразяване на семенна течност е до 55%. Тук постигнахме 73%, което е повече от окуражаващ резултат, при положение че го правим за първи път“, радва се младият мъж.

В началото на следващата година Асоциацията ще отвори Център за добив и съхранение на семенна течност, ембриология и ембриотрансфер. 

„Той ще бъде първият в страната. По-любопитно е, че е първият в света. Има такива центрове в сферата на говедовъдството, свиневъдството, овцевъдството, но специализиран за кози няма нито един“, обяснява Тодоров.

По негови наблюдения през години все повече животновъди осъзнават смисъла от селекцията. 

„Масово се изчистват стадата, увеличават се чистопородните животни, което неизменно води до увеличаване на продуктивността. Идеята на селекцията е не само да вземаме едни субсидии под формата на селекционен контрол за овце и за кози, а да увеличим млечната продуктивност“, убеден е той.

Какво да донесе новата 2020 г. на животновъдите?

„Пожелавам на всички колеги най-вече да са живи и здрави. Да продължават да работят с ентусиазъм. Времената не са много леки, има много проблеми в сектора. Ние се стараем да решим колкото се може повече от тях. Работа ще има и за нас, и след нас. Проблемите със сигурност няма да свършат. Така че мога само да им пожелая да са здрави, да работят неуморно и каквито проблеми имат, да ги споделят с нас, за да може да ги отнасяме компетентно за решение“, каза за финал Деан Тодоров.