Макар все още в малки обеми, унгарските ягоди от няколко седмици са на пазара. Доставките от отопляваните оранжерии стартираха в началото на април, през май ще бъдат доставени и ягоди от неотопляемите оранжерии, съобщава agronaplo.hu.

Божидар Петков: Имаме опасения, че при лятната малина ще има измръзване

Ференц Апати, вицепрезидент на FruitVeB, сподели пред изданието Hungarian Times, че „има 700-800 ха с ягодови насаждания. Част от тях са в открити в оранжерии, а други не. Отопляемите оранжерии побират малка част от продукцията, колкото сезонът да бъде стартиран рано-рано.

След 25 април на много места ще се появят унгарски ягоди. Обемите ще започнат да нарастват от май, когато ще започне прибирането на плодовете на открито, разяснява Апати. Той допълва, че времето тази година е било по-благосклонно, отколкото през миналата кампания.

През 2017 г. в Унгария са отчетени 50-60% щети от сланите. Таз година няма да има толкова сериозни загуби.

Сланите през март нанесоха щети по насажденията в Трансданубия и Саболч, но това няма да окаже съществено влияние върху националната кампания, допълва Апати.

По думите му новият сезон ще бъде добър и откъм качество и откъм количество. Заради обилната реколта, цените ще достигнат обичайните нива от предходните години.

„Сравнено с минали сезони, ягодите може да бъдат малко по-евтини, но тази година имаме много плодове“, казва вицепрезидентът на FruitVeB. Той е убеден, че въпреки сериозния внос на ягоди през сезона, унгарските потребители ще предпочетат качеството на родното производство пред ниската цена.

Цената на местните ягоди ще започне да се понижава от началото на май.