Годината беше сложна за говедовъдите, произвеждащи мляко. Това каза Рангел Матански, зам.-председател на Националния съюз на говедовъдите в България(НСГБ) и управител на организацията "Фермерско мляко" за Фермер.БГ.
 
 
„Годината беше сложна. Влязоха и новите правила за доказване на млякото. Освен това имаме обещания от страна на министерството до края на годината да бъдат изплатени средствата за обвързаната подкрепа“, каза Матански.
 
Тази година говедовъдите се радваха на добри изкупни цени.
 
„Специално в млечни сектор имаме покачващи се цени. Именно това ще даде глътка въздух на фермерите. Силно се надявам да се запазят тези ценови нива, за да можем да си покрием задълженията в периодите, когато цените бяха ниски“, допълни той.
 
„Годината като цена на млякото беше добра, като продукция – по-надолу от миналата, неизвестно защо обаче. Неизвестно защо има и много животни, които се продават, дори има и стада, които ще бъдат напълно ликвидирани“, коментира Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС). 
 
Очакванията и на двамата говедовъди за предстоящата година са положителни.
 
„Цената на млякото, според мен, няма да падне, а дори и да се понижи, ще бъде незначително. Това значи и че би трябвало фермерите да се насочат към повече животни за ремонт, а не го правят или поне при нас не се случва“, каза Атанасов.
 
Спорен Матански сдружаването през 2018 г. ще бъде на дневен ред.
 
„И през следващата година ще вървим към сдружаване на фермерите, смятам, че именно кооперирането ще бъде на дневен ред. Това за мен е най-важната тема. Редом с това е и модернизацията на стопанствата. Имайки предвид високата цената на млякото, сега е моментът стопанствата да се развият. Според мен бъдещето е мъгливо за фермите, които не се развиват и модернизират“, заключи Рангел Матански.