200 забележки са изпратени до българското земеделско министерство по текста на Стратегическия план. Това обяви зам.-министъра на земеделието Иван Христанов пред Националното радио. 

Малко след това от аграрното ведомство разпространиха съобщение, в което се казва, че Европейската комисия (ЕК) отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България е базиран на факти за идентифициране на проблемите и взетите решения, както и добре балансиран набор от интервенции, насочени към посрещане на многобройните потребности на селскостопанския сектор и селските райони в България. 

Това се казва в изложението от 57 страници на Комисията, включващо коментарите по представения Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г., получени на 23 май 2022 г. в Министерство на земеделието (МЗм). 

Към момента забележките не са публикувани и докато текат преговорите, това няма и да стане, потвърдиха за Агри.БГ от ведомството. 

Това е етап от процедурата по одобрение на стратегическите планове, посочен в  член 118, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2021/2115, поясняват от министерството. 

Според съобщението, ЕК предоставя констатации и коментари по отношение на: 
- стратегическата насоченост на плана; 
- насърчаването на интелигентен, конкурентоспособен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор; 
- подпомагането и укрепването на околната среда; 
- укрепването на социално-икономическата структура на селските райони; 
- стимулирането и споделянето на знания, иновациите и цифровизацията в селското стопанство и селските райони, както и приноса за постигане на целите на Зеления пакт.

 

В контекста на кризите в областта на опазването на климата, биологичното разнообразие, политическата ситуация в Украйна, повишаването на цените на суровините, на преден план се поставя неразривната връзка между действията по опазването на климата и осигуряването на продоволствената сигурност, посочват от министерството. 

Чрез изпращането на коментарите си, Комисията отваря структуриран диалог с националните органи в процеса по одобряването на СП за ОСП.

Към момента екипът на Министерство на земеделието, участвал в разработването на Стратегическия план за България, анализира постъпилите от ЕК коментари, като в рамките на следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК. 

Много или малко са 200 забележки?

“Дали са 200, дали са 300, има някои държави с по 400 забележки - те варират. За всички страни членки има изпращане на такива писма. Те са от 35 страници до 55. в зависимост от това доколко имаме детайлни бележки. Самите писма са разделени на две части. Едното е с ключови наблюдения и бележки, а другото е с по-детайлни и по-технически бележки, които тепърва ще се разглеждат на техническо ниво с ЕК и съответните власти от страните членки в следващите месеци”, поясни от своя страна председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, в коментар за БНР. 

По правило всяка държава разполага с три седмици, в които следва да изпрати своя отговор за бележките. 

“Очаквам в рамките на тематичната работна група (ТРГ) да обсъдим забележките и да видим как ще отговорим на ключовите коментари от ЕК.
Четох отговори на страни-членки. В тях се казва - да, ние сме съгласни с комисията. Други казват, че комисията не вникнала в естеството на земеделието в нашата държава. Тук е въпрос на преговори”, каза Боянова пред националното радио. 

Засега не е обявено заседание на ТРГ. Не е ясно и дали на участниците в него ще бъдат предоставени забележките или ще се представят само аспектите от тях, научи Агри.БГ. 

Боянова поясни, че не сме длъжни да се съобразим със забележките и препоръките.

“ЕК ни насърчава да ги вземем под внимание, защото издеята е, че те се дават за подобряване на Стратегическия палн - там, където има неясноти или пък да бъде предоставена допълнителна аргументация, за да бъдат постигнати целите, които са поставени. В хода на техническите срещи всичко това ще бъде доуточнявано”, отбеляза тя. 

Предстои работен процес в рамките, на който Министерство на земеделието ще предостави на Комисията цялата необходима допълнителна информация и по целесъобразност ще бъде извършена актуализация на предложения план, се казва още в съобщението на министерството. 

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите коментари и препоръки от страна на ЕК, като Министерство на земеделието ще има възможност да представи своята позиция по отношение на отделните елементи и интервенции включени в СП, а ЕК ще представи и разяснителна информация, както и насоки свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това МЗм продължава с провеждането на тематичните работни групи за разработването на Стратегическия план със заинтересованите страни и браншовите организации в рамките, на които ще се представят постъпилите коментари от ЕК, както и становищата от заинтересованите страни в процеса на общественото обсъждане на Стратегическия план и напредъка по тяхното отразяване, в резултат на дискусиите  с ЕК.

Срокът за одобряването на всеки стратегически план по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната държава членка.

Тук може да се запознаете с писмата със забележки на други държави членки и техните отговори към Комисията.

Не е ясно кому е нужна тази тайнственост и защо е необходимо да се създава усещането за секретност. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg