200 тона картофи стоят в складовете и мазетата на смолянското село Арда тъй като производителите не могат да ги реализират, заяви кметът на селото Емил Башев. Причината за неосъществената реализация на произведените картофи е липсата на търговски подход и умения от страна на дребните картофопроизводители в региона.

От есента до ден днешен в селото не се е появил нито един изкупвач на картофи и по този начин продукцията остава нереализирана, се оплакват от селото. „Всички сме много учудени от факта, че до момента никои не е проявил интерес, през годините назад ежедневно идваха прекупвачи или търговци, които заменяха различни стоки срещу картофи, посочи Башев.

Според него, причината е, че в страната има голям внос на картофи от чужбина, което затруднява реализацията на родните картофи. Ако до февруари, не се продадат картофите, те ще стават само за храна на животните, смята Башев. Кметът изрази предположение, че е възможно търговците нарочно да не изкупуват картофи, за да свалят цената и да принудят производителите на картофи да продават на „жълти стотинки”. Кметът е убеден, че ако арденци не успеят да продадат картофите си, напролет никои вече няма да сее. Башев отбеляза, че цената, на която жителите биха продали продукцията си, е от 40 ст. на горе, тъй като толкова е нейната себестойност. Той бе категоричен, че потреблението на картофи бележи ръст. За подобен проблем алармираха по-рано и кметовете на селата Момчиловци, Смилян, Кошница и Могилица.