Повишават се прогнозните цени на телешкото, свинското и пилешкото, отбелязват в актуалния си бюлетин от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Най-значителен ръст за месец август се очертава при говеждото и телешкото -  4600  лв./тон кланично тегло, следвани от свинското – 3700 лв./тон.

Важните срокове през август

Предварителните данни на Министерството на земеделието показват, че произведеното свинско месо в кланиците до месец май 2021 г. възлиза на 27,7 хил. тона, което е увеличение с 12,2% спрямо същия период на миналата година. Независимо от повишеното производство e възможно цените да продължат да растат през следващите месеци, въпреки че в ЕС цените леко се понижават, смятат експертите.

САРА: Това се обяснява с нарасналото вътрешно търсене при възстановяване на голяма част от дейността на хотелите, ресторантите и заведенията за бързо хранене. 

През първите пет месеца на 2021 г. в кланиците са произведени 2,3 хил. тона говеждо и телешко месо спрямо 2,4 хил. тона през същите месеци на преходната година (-4,7%). Причината за отчетения спад е намалението на производството на месо от телета до 1 г. (-22%) и от юници и крави (-11%).  

Цените на едро на говеждото и телешко месо се понижиха през юни до 4049 лв./тон кланично тегло, което е с 6,7% под равнището на предходния месец и с 18,9% по-ниско от миналогодишното ниво. През юли обаче те отново се повишиха. Като цяло цените на говеждото месо ще вървят нагоре, следвайки натиска от увеличените разходи за отглеждане и растящите вносни цени, заявяват от САРА.

Поголовието от месодайни крави и овце продължава да се увеличава за разлика от това в млечното направление. Окончателните данни на ресорното министерство показват, че през 2020 г. поголовието от месодайни крави достига 139,7 хил. броя, което на годишна база е ръст от 20%. Месодайните овце също нарастват, но с 4,5%, достигайки 130,2 хил. глави.